tradiční knedlíky|Výroba, prodej a rozvoz knedlíků Praha

Výroba knedlíků Praha

Závodní kuchyně GZD s.r.o. Praha si Vám dovoluje nabídnout výrobu, prodej a dovoz houskových a bramborových knedlíků.

Knedlíky vaříme tradičním způsobem ve vroucí vodě v podobě podlouhlých válečků, nikoliv v páře nebo tzv. rolády. Knedlík je tradiční české národní jídlo a my se v naší pražské kuchyni GZD snažíme tuto „knedlíkovou“ tradici podpořit.

Knedlíky GZD Praha:

  • knedlíky - výroba knedlíkůknedlíky houskové

    800g – 18Kč
    700g – 16Kč
    500g – 11.50Kč
    (trvanlivost 4 dny)

  • knedlíky - výroba knedlíkůknedlíky bramborové

    500g – 17,50Kč
    (trvanlivost 3 dny)

 

V současné době se zejména kvůli časové úspoře při přípravě a vaření knedlíků uchyluje ke koupi směsí pro přípravu knedlíků v obchodech. Kvalita těchto knedlíků bývá bohužel rozdílná, a méně kvalitní než-li knedlíky z Naší kuchyně GZD. Polotovary nebo výrobky často obsahují minimum brambor nebo značné množství různých přídatných, často i chemických látek prodlužující jejich trvanlivost nebo barviva. Někteří výrobci knedlíků šetří na kvalitě surovin při výrobě knedlíků kvůli požadavku na nižší cenu či z důvodu vyšších zisků, jejich produkty obsahují jen malé množství mléka a vajec, nebo neobsahují mléko a vejce vůbec. Méně kvalitní knedlíky se drobí, obvykle jsou suché, a nejsou chuťově správné či dokonce nejsou dobré až poživatelné. Základním vodítkem kvality knedlíků může být barva, knedlík s minimem vajec či bez vajec bývá světlý, protože chybějící žloutek neobarví těsto do žluta a proto si závodní kuchyně GZD s.r.o. zachovává svůj standart a vaří knedlíky tradičními způsoby. „Naším cílem je 100% spokojených zákazníků“

 

První zmínka o houskovém knedlíku pochází ze 7. století. Knedlíky obecně byly tedy známy již ve starověku a středověku, kdy byly houskové knedlíky pokrmem bohatých i chudých lidí . V české kuchyni 19. století vznikaly různé recepty, které se staly přirozenou součástí české kuchyně. Český houskový knedlík se stal jakýmsi fenoménem, poněvadž se dělal jinak, než obdobné knedlíky rakouské či německé.

Tradiční české knedlíky se dělí podle receptu:

houskový knedlík (mouka, rohlík, vejce, sůl, voda nebo sodovka), běžná příloha k masu
kynutý kvasnicový knedlík (mouka, mléko, vejce, kvasnice)
houskový knedlík kynutý práškem (mouka, rohlík,žloutek, mléko, prášek do pečiva,sůl)
houskový kvasnicový knedlík (mouka, droždí, cukr, sůl, rohlíky, voda)

bramborové knedlíky (brambory, mouka, škrobová moučka, sůl, vejce)
jemný bramborový knedlík (brambory, rohlíky, vejce, mouka, sůl)
šulánky (brambory, mouka, mléko či voda, sůl)

Knedlíky jsou velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně. Odtud byli rozšířeny po celé Evropě a zbytku světa.

Pro zajímavost:

česky: knedlík
moravsky „knedlík“: knedla
německy „knedlík“: Knödel
polsky „knedlík“: kendliczka
slovensky „knedlík“: knedla
anglicky „knedlík“: dumpling

Knedlíky na wikipedii